Yoğurda eklenir eklenmez besin değerini 2 katına çıkıyor: Mutfakların şahı işbaşında!

Balin Probiyotik Etkileri Yoğurda Nasıl Katkı Sağlıyor?

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, balın probiyotik etkileri artırma konusundaki rolünü ortaya koydu.

Sağlıklı, iltihap giderici, antioksidan ve antibiyotik özelliklere sahip olan balın, yoğurda eklendiğinde bu fermente süt ürününün probiyotik gücünü artırdığı keşfedildi. Araştırmacılar, balın probiyotik bakterilerin bağırsakta hayatta kalmasını desteklediğini belirtti.

Mayo Clinic’e göre, balın gastroenterit kaynaklı ishalin önlenmesine yardımcı olabileceği ve oral rehidratasyon tedavisinde kullanılabileceği yönünde kanıtlar bulunuyor. Beslenme uzmanı Dawn Jackson Blatner ise balın hem probiyotik hem de prebiyotik özelliklere sahip olduğunu ve bağırsak florasının sağlığına katkıda bulunduğunu ifade ediyor.

Bağırsakta toksik maddelerin atılmasını sağlıyor

Yoğurt ise, sütten daha kolay sindirilebilen bir protein, vitamin ve mineral kaynağı olarak öne çıkıyor. İspanyol Kalp Vakfı’na (FEC) göre, yoğurdun probiyotik etkisi, laktoz intoleransı semptomlarının iyileştirilmesine, rotavirüs ve antibiyotik kaynaklı ishalin tedavisine yardımcı oluyor. Ayrıca, bağırsakta toksik ve kanserojen maddelerin atılmasını desteklerken, bağışıklık hücrelerinin doğal üretimini artırıyor.

Bal ve yoğurt kombinasyonu, hem lezzetli hem de sağlık açısından faydalı bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Ancak, balın yüksek kalorili olduğu göz önünde bulundurularak ölçülü tüketilmesi öneriliyor. Bu güçlü ikili, sindirim sağlığını desteklemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için ideal bir tercih olabilir.

Akdeniz diyetinde yaygın bir lezzet

Akdeniz diyetinin yaygın bir kombinasyonu olan yoğurt ve bal, hem lezzet hem de sağlık açısından dikkat çekiyor. Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden (UIUC) yapılan iki araştırmaya göre, sabahları bir kase sade yoğurda bir kaşık bal eklemek, kahvaltınızı tatlandırmanın yanı sıra yoğurttaki probiyotik kültürleri artırıyor.

UIUC Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Bölümü’nde doçent ve The Journal of Nutrition’da yayımlanan çalışmaların ortak yazarı olan Hannah Holscher, yoğurt ve balın mutfak uyumunu ve bunun gastrointestinal mikrobiyom üzerindeki etkilerini araştırdıklarını belirtti. Holscher, Yunan yoğurtları gibi fermente süt ürünlerinin, sindirim sağlığını ve düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen, ruh hali ve bilişsel işlevler üzerinde olumlu etkiler sağlayan Bifidobacterium animalis (B. animalis) gibi probiyotik suşlar içerdiğini ifade etti.

Holscher, sindirim sürecinde ağız, mide ve bağırsaktaki enzimlerin besin emilimini kolaylaştırdığını ancak aynı zamanda yararlı probiyotik bakterilerin canlılığını azalttığını vurguladı. Araştırmalar, balın yoğurttaki probiyotik bakterilerin bağırsakta hayatta kalmasını desteklediğini ortaya koydu. Holscher, laboratuvar çalışmasının sonuçlarının insanlarda gerçek dünya uygulamalarına dönüştürüldüğünü belirtti.

Yoğurt ve bal kombinasyonu, hem Akdeniz diyetinin bir parçası olarak hem de sindirim sağlığını destekleyen güçlü bir ikili olarak öne çıkıyor. Bu lezzetli ve sağlıklı seçenek, kahvaltı sofralarına hem tat hem de fayda katıyor.

Related Posts

Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Sezer, aort yırtılmasında erken tanı ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, “Aort yırtılmasında ilk 48 saatte saat başı ölüm riski yüzde 1 ile 3’tür” ifadelerini kullandı.

Fazla şeker bağışıklığı da çökertiyor

Günümüzde çok fazla hazır gıda dolayısıyla çok fazla şeker tüketiyoruz. Bu durumun
sağlığımız için büyük bir risk olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk ‘’Kalpten bağırsaklara kadar vücuda tepeden tırnağa zarar veren bu durum bağışıklığı da zayıflatıp, vücudu hastalıklara açık hale getirir” dedi.

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde ‘Çevresel Kirlilik’ , ‘Göçler’ , ‘Küresel Isınma’ masaya yatırılacak

Şanlıurfa’da Cenaze Aracı Şoförlerinin Duygusal Yolculuğu

Şanlıurfa’da cenaze aracı şoförlüğü yapan “son yolculuğun” kaptanları, cenaze yakınlarının hassasiyetlerini ön planda tutup işini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı …

Burdur’da Bıçaklı Kavga: 1 Yaralı

Burdur’da çıkan kavgada bıçakla yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı. Kavgada bıçaklanan Şenol T. yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı, sağlık ekibinin ilk müdahalesinin ardından Burdur Devlet Hastanesi’ne …

Gebelikte hipertansiyona dikkat: Anne ve bebeği hayattan koparabilir

Gebelikte hipertansiyona dikkat: Anne ve bebeği hayattan koparabilir KONYA – Gebelikte hipertansiyon, tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 4-5 kadarında görülürken, dünya genelinde anne ve bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Erken …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir