Mehmet Şimşek 2025 yol haritasını anlattı: Enflasyondaki düşüş devam edecek

Mehmet Şimşek, 2025 Yol Haritasını Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin yayını Ekonom’a verdiği demeçte, 2025 yılının ekonomi yol haritasını detaylarıyla anlattı. Şimşek, geçmiş dönemde uyguladıkları programın olumlu sonuçlarını Mayıs 2023’ten itibaren almaya başladıklarını belirtirken, 2024’ün ise dış kırılganlıkların azaltıldığı, dayanıklılığın artırıldığı ve makrofinansal istikrarın güçlendirildiği bir yıl olduğunu ifade etti.

2025 yılı için hedeflerinin kalıcı fiyat istikrarını sağlamak, ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırmak ve ülkeyi yüksek gelirli ülkeler arasında konumlandırmak olduğunu vurgulayan Şimşek, enflasyonun düşmeye devam edeceği bir dönemde, mali disiplini güçlendireceklerini ve arz yönlü politikaları devreye alacaklarını belirtti.

Dezenflasyonda Belirleyici Dört Başlık

Şimşek, enflasyondaki düşüş trendinin devam edeceğini söylerken, 2025’te dezenflasyonda dört temel hususun belirleyici olacağını açıkladı. Para politikasının etkisinin zamanla daha belirgin hale geleceğini dile getiren Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının azaltılmasının negatif mali etkileri olacağını belirtti. Ayrıca, belirli kalemlerde fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleme ve arz yönlü politikaların oluşturulması konusunda çalışacaklarını söyledi.

Maliye politikasının 2025 yılında daha sıkı olacağını vurgulayan Şimşek, yeni vergi düzenlemeleriyle kayıt dışılıkla mücadele edeceklerini, harcama disiplinini devam ettireceklerini ve bütçe açığını düşürmeye devam edeceklerini ifade etti.

Yapısal Reformlar ve Entegrasyon Ön Planda

Yapısal reformlara hız kazandıracaklarını belirten Şimşek, Ar-Ge ve yenilikçiliği destekleyerek, yeşil ve dijital dönüşümü sağlayacaklarını ve işgücü piyasasını etkinleştireceklerini kaydetti. Mal ve hizmet piyasalarında yoğunlaşmaya izin vermeyeceklerini vurgulayan Şimşek, küresel entegrasyonun önemine değindi.

KKM’den çıkışa ilişkin de bilgi veren Şimşek, bu konuda atılan adımların etkilerini anlattı. Makro finansal istikrarla birlikte ülkenin risk priminin düştüğünü ve dış finansman maliyetinin azaldığını açıkladı. 2025 yılında da dezenflasyon sürecini devam ettireceklerini vurguladı. (ALINTI)

Related Posts

İthalat verilerini paylaştı, korkutucu veriyi açıkladı: “Dış ticaret açığı patladı!”

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, ekonomideki tabloyu paylaştı. Dış ticaret verilerine işaret eden Zeybek, “Dış ticarette açık patladı” dedi. CHP’li Zeybek sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada dış ticarette …

Akaryakıtta ÖTV, enflasyonu 0.14 puan etkiliyor

Akaryakıt ÖTV’sindeki değişikliğin enflasyona etkisi belli oldu. Akaryakıt ürünlerinde maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında 3 Temmuz itibarıyla yapılan yasal artışın ortalama pompa fiyatlarına etkisinin yaklaşık yüzde 4.2, temmuz tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin ise 0.14 puan olacağı hesaplandı.

Kıdem tazminatı, bedelli askerlik, yaşlılık aylığı tutarları güncellendi: Bedelli askerlik ne kadar oldu?

Temmuz 2025 memur zammı sonrası kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, yaşlılık aylığı ve engelli maaşı gibi birçok ödeme kalemi güncellendi. Memur maaş katsayısının değişmesiyle birlikte yeni rakamlar belli oldu.

Yeni maaşlar bugün belli oluyor! Memur ve emekliye zam için 2 farklı tahmin

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren zam maratonu bugün sona eriyor. Saat 10.00’da açıklanacak enflasyon rakamlarıyla birlikte maaşlara yapılacak zamlar belli olacak. Peki memur ve emekliye zam oranı ne olacak? En düşük emekli aylığı ne olur? İşte 2 uzman isimden 2 farklı tahmin…

İktidar doğalgaz fiyatlarında yüklü artış için temmuz ayını tercih etti: ‘Ücret’ ayarlı gaz zammı

İktidar doğalgaza yüklü zam yaptı. Zamanlama ise dikkat çekti. Zam için konutlarda doğalgaz kullanımının en az olduğu yaz ayları tercih edildi. Ayrıca zam temmuzda geldiği için de enflasyon üzerinden yılın ikinci yarısındaki memur maaşları, işçi ücretleri ve emekli aylıkları artışlarına bir etkisi olmayacak.

Ziraat Odası Başkanı’ndan kuraklık uyarısı: 5 yıl içinde su fakiri olacağız

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Osmaniye Ziraat Odası’nı ziyaret ederek çiftçilerle bir araya geldi. Don, kuraklık, yangınlar ve su sıkıntısı hakkında konuşan Bayraktar, “Önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye su fakiri bir ülke haline gelecek” ifadelerini kullandı.