Marmara Denizi’nde 2021 Yılında Görülen Müsilaj Tehlikesi Devam Ediyor
Marmara Denizi’nde 2021 yılında ortaya çıkan müsilaj sorununun ardından, uzmanlar konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Tekirdağ NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, yaptığı açıklamada, 2021 yılında Marmara Denizi’nde görülen müsilajın tekrar deniz yüzeyine çıkabileceğini belirtti.
‘Marmara Denizi’ne Deşarjın Önüne Geçilmedikçe Bu Risk Devam Edecek’
Prof. Dr. Tecer, yapılan araştırmaların müsilajın denizin daha derin katmanlarına indiğini ortaya koyduğunu söyledi. Müsilaj oluşumunda rol oynayan etmenlerden birinin Marmara Denizi’ne bırakılan atıklar, arıtılmamış sular ve bu atık suların içinde bulunan besin maddeleri olduğunu vurgulayan Tecer, Marmara Denizi’ne atıkların deşarj edilmesinin engellenmediği sürece, müsilajın tekrar yüzeye çıkma riskinin her daim var olduğunu belirtti.
‘Denizin Altında Bulunması Sorunu Çözmüyor’
Prof. Dr. Tecer, müsilajı oluşturan unsurların ortadan kalkmadığı sürece, sorunun devam edeceğini ifade etti. Denizin altındaki müsilajın varlığının rahatlatıcı bir durum olmadığını vurgulayan Tecer, atıkların denize deşarj edilmesi, akıntıların yavaşlaması ve deniz suyu sıcaklıklarındaki artış gibi faktörlerin müsilaj oluşumuna zemin hazırladığını dile getirdi.
Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi’nin müsilajla mücadelede derin deşarjın engellenmesi gerektiğini belirterek, atık suların geri dönüşümü ve ileri biyolojik arıtma sistemlerinin kullanılması gerektiğini vurguladı. Müsilaj oluşumunun, Marmara Denizi’nin ekolojik dengesini ve canlılarının yaşam alanlarını olumsuz etkilediğini belirten Tecer, konuyla ilgili olarak alınacak tedbirlerin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)