Almanya’da iş dünyasının güveni nisanda arttı

Almanya İş Ortamı Güven Endeksi Nisan Ayında Arttı

Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), nisan ayı Almanya İş Ortamı Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı. Yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, endeksin mart ayına kıyasla arttığı görüldü.

Sanayi ve ticarete ilişkin İş Ortamı Güven Endeksi, mart ayında 86,7 iken nisan ayında 86,9 puana yükseldi. Piyasa beklentilerinin aksine endekste artış yaşanması, Alman ekonomisinin olumlu bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Ifo’nun verilerine göre, Almanya’da Ifo Beklentiler Endeksi 87,7’den 87,4 puana gerilerken, Mevcut Durum Endeksi ise 85,7’den 86,4’e yükseldi. Bu durum, şirketlerin mevcut durumlarından daha memnun olduğunu gösterirken, beklentiler konusunda tedirgin olduklarını ortaya koyuyor.

Açıklamada Alman imalat sektöründe güvenin nisanda azaldığı belirtilirken, Ifo Başkanı Clemens Fuest, şirketlerdeki belirsizliğin arttığını ve ekonominin türbülansa hazırlandığını vurguladı.

Tarife savaşları ve küresel ticaret endişelerinin Alman ekonomisini olumsuz etkilediği vurgulanırken, ülkenin özel sektörünün nisanda faaliyetlerde daralma yaşadığına dikkat çekildi. Mart ayında 51,3 olan Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi nisanda 49,7’ye gerileyerek büyüme sinyallerini kaybetti.

Alman ekonomisinin diğer ülkelere göre daha fazla imalata bağımlı olduğu ve üretimdeki zayıflığın kırılganlığını artırdığı belirtilirken, 2024 yılının tamamında ekonominin daralmaya devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Almanya Merkez Bankası raporunda, ekonominin zorlu bir dönemden geçtiği ve yeni oluşacak koalisyon hükümetinin ekonomik istikrara odaklanması gerektiği vurgulandı.

Related Posts

Tatil sezonu öncesi rezervasyon yapacaklar dikkat! Uyarı geldi

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Trump: Çin’den önemli bir adım gelmezse tarifeleri düşürmeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den “önemli bir şey” alınmadığı sürece gümrük tarifelerinin düşürülmeyeceğini açıkladı. Piyasalarda tarifelere uyum sürecinin başladığını belirten Trump, yeni bir vergi ertelemesinin de gündemde olmadığını vurguladı.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir