Emekli ve memura bayram kazığı! Büyük tuzak Erdoğan’ın dudakları arasında

Cumhurbaşkanı Kararıyla Bayram Tatili Uzatılabilir

Son dönemde rutin hale gelen bayram tatillerinin Cumhurbaşkanı tarafından uzatılması konusu, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla tekrar gündeme geldi. Eğer tatil 10 güne uzatılırsa, haziran ayı enflasyon hesaplamalarında 10 günün dışarıda kalması nedeniyle daha düşük bir enflasyon oranı açıklanabilir. Bu durumda memur ve emeklilerin temmuz zamları da daha düşük olabilir. Ayrıca 10 günlük tatil süresince gümrüklerin kapalı olması, haziran ayı ihracatının kesintiye uğramasına ve daha düşük seviyede ihracat ve ithalat yapılmasına neden olabilir.

Arife günü 5 Haziran Perşembe’ye denk gelmesiyle başlayacak 4 günlük Kurban Bayramı tatili, 6 Haziran Cuma günü başlayacak ve 9 Haziran Pazartesi günü sona erecek.

Dolayısıyla, bayram tatilinin 10 güne uzatılması durumunda, 2 Haziran Pazartesi gününden itibaren kamu kurumları ve çalışanlarının idari izinli sayılması için Cumhurbaşkanı kararı gerekecektir.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hem kendisinin hem de turizm sektörünün bayram tatilinin uzatılmasını istediğini ancak nihai kararı Cumhurbaşkanı’nın vereceğini belirtti.


TEMMUZDA MAAŞLARA YAPILACAK 6 AYLIK ENFLASYON FARKI ZAMMI DÜŞÜK KALABİLİR

TÜİK tarafından hesaplanan tüketici enflasyonu (TÜFE) rakamlarının ocak ve temmuz maaş zamları için önemli olduğu düşünüldüğünde, haziran ve aralık aylarında düşük çıkması rutin hale geldi. Geçen yıl kasım ayında %2,24 olan aylık enflasyon, aralık ayında %1,03’e düşmüş ve bu durum ocak ayındaki zam oranlarını etkilemişti. Şimdi ise memur ve memur emeklilerine %11,54, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %15,75 zam yapılmıştı.

TÜİK’in nisan ayında %3 oranında açıkladığı TÜFE artışıyla, memur ve emeklilerin dört aylık enflasyon farkı %13,36 seviyesinde bulunuyor. Mayıs ve haziran aylarındaki enflasyon oranlarıyla temmuz zamları netleşecek.

Bu durum, bayram tatilinin 10 güne uzatılmasıyla maaş zamlarında TÜİK verilerinin düşük çıkmasına ve enflasyon farkının da azalmasına neden olabilir. Haziranda öngörülen %2’lik TÜFE artışının %1’e düşmesi halinde, temmuz zammı %15-16 olabilir.


EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI VE BAYRAM İKRAMİYESİNE ZAM YAPILABİLİR

En düşük emekli aylığı ocak ayında 14.500 liraya yükseltilmişti ve temmuzda 6 aylık enflasyon farkı oranında artırılması bekleniyor. Bu nedenle, bayram tatilinin uzatılmasıyla haziran enflasyonunun düşmesi, en düşük emekli aylığına yapılacak zam oranını da etkileyebilir. Temmuzda en düşük emekli aylığına yasal bir düzenleme yapılması gerekebilir.

Benzer şekilde, Ramazan Bayramı’nda 4.000 liraya çıkarılan emeklilerin bayram ikramiyesindeki artış için ise yeni bir yasa gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 5.000 lira olan ikramiyeye sıcak bakmadığı ve bu beklentinin gerçekleşme olasılığının düşük olduğu belirtiliyor.

Related Posts

KKM ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor

KKM ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor

Orta Doğu’daki gerilim küresel piyasaları vurdu: Endeksler düşüşte

İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası küresel piyasalarda negatif seyir öne çıktı. İşte Orta Doğu geriliminin piyasalara yansıması…

E-İhracat için önemli iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve e-ticaret platformu Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Malta sanayi üretiminde beklenmedik düşüş

Ulusal İstatistik Ofisi (NSO) tarafından açıklanan verilere göre, düşüşte dayanıklı tüketim malları, ara mallar ve dayanıksız tüketim mallarındaki üretim azalışları etkili oldu. Özellikle dayanıksız tüketim malları üretiminde %1.4, ara mallarda %7 ve …

Ege’de BYD heyecanı: Önemli bir dönüm noktası

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Çinli otomotiv devi BYD’nin Manisa’da kuracağı üretim tesisinin, İzmir’in yapay zeka yapılanmasında önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Zorlu, bu sürecin …

Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanı Ögel, Milliyet’e konuştu: Teknolojik tarım köye göçü sağlar

Gençleri tarıma yönlendirebilmek için teknolojinin kullanılması gerktiğinin altını çizen Prof.Dr. Ögel, sokakta satılan çiğ sütler için “Hastalık yapıcı mikroorganizmalar ve antibiyotik kalıntısı olabilir” dedi.