MEB’den LGS tercih sürecine kolaylık: Velilere özel kılavuz yayımlandı

MEB’den LGS Tercih Süreci Hakkında Bilgilendirme

Milli Eğitim Bakanlığı, 15 Haziran’da gerçekleştirilen LGS merkezi sınavının sonuçlarının yarın açıklanacağını duyurdu. Bu kapsamda, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ailelere yönelik “Tercih Süreci Veli Kılavuzu” hazırladı.

Kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirmeler gibi detaylı konuların yanı sıra sıkça sorulan sorular ve öneriler de yer alıyor. Aynı zamanda tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme detayları da kılavuzda bulunmaktadır.

Fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar, Anadolu imam hatip ve spor liseleri gibi okul türlerine ilişkin kapsamlı bilgilerin yer aldığı kılavuzda, tercih kontrol listesi de mevcuttur.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra “Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacaktır.

“Bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin”

Kılavuzda, velilere yönelik şu öneriler yer almaktadır:

“Bu süreçte çocuğunuza yönelik bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin. Her çocuk biricik ve kendine özeldir. Önemli olan çocuğa destek olup kendini keşfetmesine yardımcı olmaktır. Çocuğunuzun hayallerini dinlemek, gitmek istediği okul ve gelecekte seçeceği meslek hakkında size ipuçları verebilir. Çocuğunuzun ilgi alanlarını ve yeteneklerini desteklemek için onlara fırsatlar sunabilirsiniz.
Çocuklarınızın tercih edecekleri okulların yurt, konaklama, ulaşım, beslenme gibi imkanları hakkında okul web sitelerinden araştırma yapabilirsiniz. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi gelişim sürecini dikkate alarak değerlendirebilirsiniz. Tercih döneminde baskıcı ve karar verici tutum yerine bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyebilirsiniz. Çocuğunuzun istek ve hayallerinin sizinkinden farklı olabileceği bilinciyle yaklaşabilirsiniz.”

Yerleştirmelere İlişkin Detaylar

Liselere yerleştirmeler, yerel, merkezi ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere 3 şekilde gerçekleşecek. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle tercih yapabileceklerdir.

Yerel yerleştirmede, öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık gibi kriterler dikkate alınarak en fazla 5 tercih yapabileceklerdir.

Yerel yerleştirmelerde en az bir okul tercih edilmesi zorunlu olacak olup, tercihler renklerle belirtilmektedir. Yeşil renk, öğrencinin ikamet alanında bulunan okulları, mavi renk komşu alanındaki okulları, kırmızı renk ise diğer okulları temsil etmektedir.

Öğrenciler, öncelikle yerel yerleştirmeyi tercih edecek ve en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecekler. Merkezi yerleştirmede ise öğrencilerin tercihleri doğrultusunda yerleştirmeler puan üstünlüğüne göre yapılacaktır.

Pansiyonlu okullar için tercih yapmak ise isteğe bağlı olacaktır.

Related Posts

Caz sanatçısı Roge, 32. İstanbul Caz Festivali’nde müzikseverle buluştu

Caz sanatçısı Roge, 32. İstanbul Caz Festivali’nde müzikseverle buluştu

Bakan Tekin açıkladı: Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin, “Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz” dedi.

Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi? Bakandan flaş yanıt

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürüleceği iddiaları hakkında, AKP’nin TBMM grup toplantısı öncesi açıklamada bulundu.

Mehmet Murat Çalık kimdir, ne ameliyatı oldu, hastalığı ne? Tutuklanan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık için tahliye talebi

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmaları kapsamında 23 Mart 2025’te tutuklanmıştı. Daha önce iki kez kanser tedavisi görmüş olan Çalık’ın cezaevinde sağlık durumunun kötüleşmesi, boynunda tespit edilen kitle nedeniyle ameliyata alınması ve lenfoma şüphesi, sağlık durumunu gündeme taşıdı. Avukatlarının acil tahliye talebi ve CHP’den gelen tepkilerle birlikte Çalık’ın sağlık durumu merak ediliyor. Peki, Mehmet Murat Çalık kimdir? Murat Çalık ne ameliyatı oldu, hastalığı ne? İşte tahliye talebinin detayları

Zeydan Karalar kimdir, nereli, hangi partili? Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar biyografi bilgileri…

Zeydan Karalar hayatı ve biyografisi, gündemde öne çıkan konu başlıkları arasında yer alıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar gözaltına alındı. Gözaltına alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın İstanbul’a getirildiği öğrenildi. Peki Zeydan Karalar kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte Zeydan Karalar hayatı ve biyografi bilgileri…

CHP KURULTAY İPTAL DAVASI SON DAKİKA GELİŞMELERİ! CHP Kurultay İptal Davası ne zaman saat kaçta, karar çıktı mı? İşte detaylar

CHP Kurultay İptal Davası ne zaman, saat kaçta? Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde yapılan 38. Olağan Kurultayı’nın iptali ve parti yönetiminin görevden uzaklaştırılması talebiyle açılan davanın ikinci duruşması için beklenen tarih geldi. Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesinde başta partililer olmak üzere kamuoyunda “CHP Kurultay İptal Davası ne zaman, saat kaçta?” ve “CHP Kurultay İptal Davası’ndan mutlak butlan kararı çıktı mı?” sorularının cevabını araştırıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte CHP Kurultay İptal Davası ile ilgili merak edilip araştırılan detaylar…