Sendikalardan acil ‘enflasyon’ çağrısı: Derhal ek zam ve refah payı arttırılmalı

TÜİK Mayıs Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı: Memurların Beklentileri Neler?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün Mayıs ayı enflasyonunu duyurdu. Yıllık enflasyon %35,41 olarak açıklandı. Bu veriler, temmuz ayında memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkını belirlemeye yardımcı oluyor. Şu an için enflasyon farkının %15,09 olduğu bildirildi; ancak uzmanlara göre haziranda enflasyonun %1 artması durumunda bu fark %16 civarında olacak.

Enflasyon verilerini değerlendiren memur sendikaları taleplerini dile getirdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medyada yaptığı açıklamada, 8. Dönem Toplu Sözleşme sürecinin geleceğe ek olarak geçmişteki kayıpların telafi edilmesine de odaklanması gerektiğini vurguladı.

Yalçın’ın talepleri arasında şunlar yer alıyor:

  • Refah payı zorunluluğu
  • Alım gücü kaybının giderilmesi
  • Vergi dilimlerinin düzenlenmesi
  • Kamu ve emekli maaşları arasındaki farkın kapatılması
  • Aile yardımlarında artış
  • Toplu sözleşme hükümlerinin eksiksiz uygulanması

“Memurların emeği, piyasadaki dalgalanmalara göre değersizleştirilemez. Hükûmet, bu kez masaya çözüm odaklı gelmelidir” dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise enflasyon farkının %9’a yaklaşmasının memur maaşları için ek zammın kaçınılmaz olduğunu belirtti. “Memurlarımızın refahı yalnızca bir çalışan grubunu ilgilendirmez. Bu, aynı zamanda toplumun huzuru ve kamu hizmetlerinin kalitesiyle doğrudan bağlantılıdır” dedi.

Kahveci, hükümetten şu adımları atmasını istedi:

  • Acil ek zam
  • Refah payı artışı
  • Kamu görevlilerinin ekonomik güvencesinin sağlanması

GÖZLER TEMMUZ VE AĞUSTOS’TA

Temmuz ayındaki enflasyon verisinin ardından memurların alacağı maaş zammı belirlenecek. Ağustos ayında ise 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri başlayacak. Sendikalar, bu süreci “kritik bir eşik” olarak görüyor.

Related Posts

Euro yükseldi, eşiği aştı! Dolar onu takip ediyor!

İsrail-İran geriliminin ardından, ABD’nin savaşa dahil olması piyasaları etkiliyor. Yaşanan gelişmelerin ardından petrol fiyatları yükselirken, döviz kurunda da hareketlilik yaşanıyor. Alım-satım yapacaklar, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar …

ABD Orta Doğu’daki gerilime dahil oldu! Küresel piyasalar karıştı!

Orta Doğu’da artan jeopolitik riskler küresel piyasaların haftaya karışık bir seyirle başlamasına neden oldu. ABD’de vadeli endeksler kayıpla açılırken, Asya borsaları ve İngiltere hariç Avrupa borsaları karışık seyrediyor. İşte bugün piyasada izlenecek önemli veriler…

Savaş tüm dengeleri değiştirdi: Merkez Bankası harekete geçti! Faiz oranlarını artıracak hamle

Geçtiğimiz hafta politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tutan Merkez Bankası, faiz hamlesinin ardından TL’yi destekleyici bir dizi adım attı. Bankalara yönelik mevduat payı hedefleri yükseltildi? Son süreçte mevduat faizleri yüzde 53 seviyelerine kadar yükselse de bazı bankalar mevcut oranlarını 1 puan civarında düşürmüştü. Peki son adımın ardından bankalarda faizler yükselir mi? İşte detaylar… 

Doğal gazda dengeleme fiyatları zıpladı

Türkiye’de spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi düşerken, referans fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot piyasada 1000 metreküp doğal gazın referans fiyatı 13 bin 669 lira 59 kuruş olarak belirlendi …

Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda değişikliğe gitti

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve Türk lirasına (TL) geçişi desteklemek amacıyla makroihtiyati çerçevede değişiklikler yapılmasını kararlaştırdı. Buna göre, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60 …

ABD’nin devleri TCMB’nin faiz kararını yorumladı: İndirim sinyali

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararını açıkladı. Merkez Nisan ayında yüzde 42,5’ten 46’ya çıkardığı faizi sabit tuttu. TCMB faizi sabit tutarken, metinde ifade değişikliğine gitti. Kurul …