Şubat ayı verileri açıklandı: Cari açık beklentileri aştı!

Türkiye’nin Cari İşlemler Hesabı Şubat Ayında Açık Verdi

Türkiye’nin cari işlemler hesabı şubat ayında 4 milyar 405 milyon dolar açık verdi. Ancak, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 2 milyar 158 milyon dolar fazla kaydetti. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 5 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleşti.

AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının şubat ayında 4 milyar 325 milyon dolar açık vermesini bekliyordu.

Yıllık Cari Açık ve Dış Ticaret Dengesi

Yıllıklandırılmış verilere göre, cari açık şubat ayında yaklaşık 12,8 milyar dolara ulaşırken, dış ticaret açığı ise 58,8 milyar dolar oldu. Hizmetler dengesi 62 milyar dolar, ikincil gelir dengesi ise 246 milyon dolar fazla verdi. Birincil gelir dengesi ise 16,4 milyar dolar açık verdi.

Hizmetler ve Yatırım Girişleri

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 2 milyar 453 milyon dolar oldu. Taşımacılık hizmetleri ve seyahat kalemlerinden elde edilen net gelirler sırasıyla 1 milyar 167 milyon dolar ve 2 milyar 6 milyon dolar olarak kaydedildi. Şubat ayında doğrudan yatırımlar ise 11 milyon dolar net giriş gösterdi.

Portföy Yatırımları ve Kredi Kullanımı

Portföy yatırımları 2,6 milyar dolar net giriş kaydetti. Yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 25 milyon dolar ve DİBS piyasasında ise 675 milyon dolar net alış yaptı. Yurtdışından kredi kullanımında diğer sektörler 969 milyon dolar net kullanım gerçekleştirirken, bankalar ve hükümet 900 milyon dolar ve 120 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Döviz Rezervleri ve Gayrimenkul Yatırımları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz cinsinden net rezerv artışı 16,5 milyar dolar oldu. Yurtiçi yerleşiklerin yurt dışındaki gayrimenkul alımları 190 milyon dolar, yurtdışı yerleşiklerin ise Türkiye’deki gayrimenkul alımları 134 milyon dolar olarak belirlendi.

Related Posts

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Trump: Çin’den önemli bir adım gelmezse tarifeleri düşürmeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den “önemli bir şey” alınmadığı sürece gümrük tarifelerinin düşürülmeyeceğini açıkladı. Piyasalarda tarifelere uyum sürecinin başladığını belirten Trump, yeni bir vergi ertelemesinin de gündemde olmadığını vurguladı.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir