Türkiye’nin dev şirketinin patronuna, atalarının toprağında 27 milyar liralık darbe

Bursel Tekstil Özbekistan’a Karşı Açtığı Tahkim Davasını Kaybetti

Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden biri olan Bursel, Özbekistan’a karşı açtığı tahkim davasını kaybetti. Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID), 8 yıldır devam eden dava sürecini sonlandırdı. Türk şirketi Bursel Tekstil, Özbekistan’da yaptığı yatırımların ‘kamulaştırıldığı’ iddiasıyla şikayetçi olmuş ve 700 milyon dolarlık tazminat talebinde bulunmuştu.

Uzun Süren Bekleyiş Son Buldu

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker’in haberine göre; ICSID, Türk şirketi Bursel Tekstil’in 700 milyon dolarlık tazminat talebini reddetti. Özbekistan Adalet Bakanlığı’nın Telegram’da yer verdiği açıklamaya göre Bursel Holding, 2017 yılında yatırımlarının kamulaştırıldığı iddiasıyla dava açmış ancak sonuç Özbekistan lehine sonuçlanmıştır.

Bursel Tekstil’in Özbekistan Serüveni

Bursel Tekstil, Orta Asya’ya yönelen ilk Türk tekstil şirketlerinden biridir ve yönetim kurulu başkanlığını Burhan Enuştekin yapmaktadır. Enuştekin, atalarının izini Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bulduğu Özbekistan’da tekstil sektörüne yatırım yapmaya başlamıştır. 1990’lı yıllardan itibaren birkaç konfeksiyon fabrikası kuran şirket, 2000’li yıllarda çalışan sayısını 6 binden fazlaya çıkarmıştır.

Özbekistan Hükümeti, Bursel’in ülkeye yaptığı yatırımlar ve desteklerden dolayı özel pullar bile bastırmıştı. Ancak 2017 yılında yaşanan anlaşmazlık sonucunda Türk şirketin yatırımları kamulaştırılmıştır. Bu durum Türk tekstil devi Bursel Tekstil için bir kayıp olmuştur.

Related Posts

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Trump: Çin’den önemli bir adım gelmezse tarifeleri düşürmeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den “önemli bir şey” alınmadığı sürece gümrük tarifelerinin düşürülmeyeceğini açıkladı. Piyasalarda tarifelere uyum sürecinin başladığını belirten Trump, yeni bir vergi ertelemesinin de gündemde olmadığını vurguladı.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Revize üstüne revize edilmişti: Bakan Şimşek’ten enflasyonda düşüş açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Şimşek, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahminlerine uygun olarak gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Dezenflasyon sürecinin desteklendiğini ve ekonomiye yönelik adımların sürdüğünü belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir