Vakıf üniversitelerinde zam krizi: Kayıt ücretleri öğrencileri zorluyor!

Bazı vakıf üniversiteleri, 2025-2026 öğretim yılında kayıt yenileme ücretlerini önemli ölçüde artırdı. Yüzde 50 burslu hemşirelik programında öğrenim gören bir öğrencinin yıllık eğitim ücreti 205 bin liradan 370 bin liraya yükseltildi. Bankacılık bölümünde okuyan bir öğrencinin ücreti 80 bin liradan 150 bin liraya, endüstri mühendisliği bölümündeki ücret ise 130 bin liradan 210 bin liraya çıkarıldı.

Türkiye genelinde, meslek yüksekokulları da dahil olmak üzere toplam 79 özel üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde 800 binden fazla öğrenci eğitim görmektedir. Ancak vakıf üniversitelerindeki yüksek oranlı ücret artışları nedeniyle birçok öğrenci kayıt yenilemekte zorluk çekmektedir.

TAKSİT SAYISI AZALDI

Temmuz 2024’te yayımlanan YÖK kararına göre, özel üniversitelerin ücret artışlarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalamasını aşmamaları ve bu artışları resmi internet sitelerinde duyurmaları gerekmektedir. Ancak bazı üniversiteler, ekonomik sebeplerle yüzde 100’e varan artışlar yaparak bu sınırı aşmaktadır.

Eğitimciler, yapılan zamların öğrencilerin eğitim haklarını engellediğine dikkat çekerken, öğrenciler de barınma gibi ek masraflardan kaçınmak için tercih ettikleri vakıf üniversitelerinde eğitim almaya devam etmekte güçlük çektiklerini belirtmektedir. Bazı öğrenciler eğitimlerine ara verme veya kredi çekme düşünürken, bazıları ise kayıt yaptıramayacaklarını ifade etmektedir.

Diğer yandan, bazı vakıf üniversiteleri erken kayıt ödemelerinde taksit sayısını azaltmıştır. Sekiz taksit imkanı altıya indirilen kurumlara rastlanmaktadır.

Related Posts

KKM ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor

KKM ve katılma hesaplarındaki düşüş sürüyor

Orta Doğu’daki gerilim küresel piyasaları vurdu: Endeksler düşüşte

İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası küresel piyasalarda negatif seyir öne çıktı. İşte Orta Doğu geriliminin piyasalara yansıması…

E-İhracat için önemli iş birliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve e-ticaret platformu Trendyol, Türkiye’nin e-ihracat ekosistemini güçlendirmek amacıyla iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Malta sanayi üretiminde beklenmedik düşüş

Ulusal İstatistik Ofisi (NSO) tarafından açıklanan verilere göre, düşüşte dayanıklı tüketim malları, ara mallar ve dayanıksız tüketim mallarındaki üretim azalışları etkili oldu. Özellikle dayanıksız tüketim malları üretiminde %1.4, ara mallarda %7 ve …

Ege’de BYD heyecanı: Önemli bir dönüm noktası

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, Çinli otomotiv devi BYD’nin Manisa’da kuracağı üretim tesisinin, İzmir’in yapay zeka yapılanmasında önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Zorlu, bu sürecin …

Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanı Ögel, Milliyet’e konuştu: Teknolojik tarım köye göçü sağlar

Gençleri tarıma yönlendirebilmek için teknolojinin kullanılması gerktiğinin altını çizen Prof.Dr. Ögel, sokakta satılan çiğ sütler için “Hastalık yapıcı mikroorganizmalar ve antibiyotik kalıntısı olabilir” dedi.