Deprem düzenlemesi: Artık onlara da ceza geliyor

Depremler Sonrası İnşaat Sektöründe Devrim Niteliğinde Düzenleme Geliyor

Türkiye, 6 Şubat depremlerinin ardından müteahhitlerin ve diğer sorumluların yargılanmasını konuşurken, inşaat sektöründe önemli bir düzenleme geliştiriliyor. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, sektörde devrim niteliğinde bir düzenlemenin hayata geçirileceğini belirtti. Bu yeni sistem sayesinde, bundan sonra sadece müteahhitler ve mühendisler değil,

İşçilik Hataları

Nazmi Şahin, her büyük deprem sonrası hazırlanan teknik raporlarda en dikkat çekici unsurun “işçilik hataları” olduğunu vurguladı. Daha önce sadece proje sahipleri ve şantiye şefleri yargılanırken, ustalar cezai sorumluluk taşımıyordu. Şahin’in açıklamalarına göre, yeni yönetmelikle bu durum değişecek.

“ŞantiyeM” Sistemi Geliyor

Yeni düzenlemeyle birlikte, inşaat ve tesisat işlerinde çalışacak ustaların “ŞantiyeM” adlı dijital sisteme kaydolmaları zorunlu hale gelecek. Bu kayıtlar e-Devlet üzerinden yapılacak ve her 5 yılda bir yenilenecek.

Şahin, bu sistem sayesinde mesleki yeterlilik belgesi veya ustalık yetki belgesi olmayan kişilerin artık şantiyelerde çalışamayacağını belirtti.

Şantiye Şefine de Sorumluluk Geliyor

Yeni sistem, sadece ustaları değil, şantiye şeflerini de daha fazla sorumluluğun altına sokacak. Şantiye şefleri, işe alınan her ustaya 3 gün içinde “ŞantiyeM” sistemine kaydolmak zorunda olacak. Aynı zamanda, işin her aşamasında teknik düzenlemelere ve iş güvenliği kurallarına uyulması da şefin sorumluluğunda olacak.

Şahin, planlanan düzenleme ile ustaların bilgi ve beceri seviyelerinin kayıt altına alınacağını ve yapılan işlerde sorumluluk paylaşımının daha net olacağını söyledi. Bu sayede, özellikle deprem gibi afet durumlarında sorumluluk zincirinin düzgün çalışacağı ve niteliksiz işçilik nedeniyle oluşan hasarların önüne geçileceği hedefleniyor.

Related Posts

CHP’nin Şaibeli 38’inci Kurultayı iptal! Özel ve İmamoğlu başta diğer şüphelilere kamu davası mı?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te yapılan 38. Olağan Kurultayı’nda “para karşılığı oy kullandırıldığı” iddialarına ilişkin soruşturmada sona gelindi. Edinilen bilgiye göre, savcılık, Ocak 2024’te Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesinde düzenlenen “oylamaya hile karıştırılması” suçundan soruşturma başlattı. Kurultayda oy kullanan CHP üyesi ve parti delegesi de başsavcılığa başvurarak usulsüzlük iddialarıyla ilgili tanık ve bilgi sahibi sıfatıyla ifade verdi. Bu ifadeler

Evi görmeden kapora yatıranlar dikkat: Dolandırıcılık vakaları çoğalıyor!

Yaz aylarında gayrimenkul satış ve kiralamalarındaki artış dolandırıcılık vakalarını da artırdı. Tüketiciler, evi görmeden para göndermemeleri konusunda uyarılıyor. Yetki belgesi olmayan kişilerle işlem yapılmaması öneriliyor.

Arıcılık sektörüne dev destek: 984 milyon TL ödeme yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yeni destekleme modelimizle 2024 yılında 81 bin 114 üreticimize, 7 milyon 944 bin 985 arılı kovan için 984 milyon 628 bin 244 TL destekleme ödemesi yaptık” ifadelerini kullandı. Bakan Yumaklı, sosyal medya …

Kasayı böyle doldurmuşlar: Cezalar bir yılda yüzde 115 arttı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılının ilk dört ayında vatandaşlara 76 milyar 320 milyon liralık ceza kesti. Bu veri geçen senenin aynı dönemine kıyasla bir yılda cezaların yüzde 115,4’lük arttığını gösteriyor. Yılın ilk ayında bu para toplanırken …

Emekli ve memura bayram kazığı! Büyük tuzak Erdoğan’ın dudakları arasında

Son dönemde rutine dönüşen bayram tatillerinin Cumhurbaşkanı kararıyla uzatılması yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle yeniden tartışılıyor. Tatil 10 güne uzatılırsa haziran ayı enflasyon hesabında 10 günün devre dışı kalmasıyla daha düşük enflasyon …

Barış görüşmeleri borsa işlemlerine yansıdı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün akşamki kapanışa göre 127,06 puan arttı. BIST 100 toplam işlem hacmi 107,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3,08, holding endeksi yüzde 2,22 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran …